We werken vandaag aan onze website.

Bloovi: mix bestaande woorden tot je bedrijfsnaam

19 augustus 2022

Een originele naam voor je zaak bedenken? Dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Een beproefde methode is om bestaande woorden samen te smelten tot iets nieuws. Ook Marnik D’Hoore, oprichter van Bloovi, pakte het zo aan.

Marnik D'Hoore - Founder & CEO Bloovi

In 2012 richtte Marnik D’Hoore www.bloovi.be op, zowat het bekendste digitale contentplatform in België. Daarbij hoort ook een vacaturekanaal en zelfs een eigen magazine. 

De naam Bloovi was het resultaat van een creatief denk- en selectieproces. Marnik: “Ik probeerde wel 50 woorden en woordcombinaties. Ik koos er uiteindelijk ‘Blooming vision’ uit en zo kwam ik tot ‘Bloovi’. Dat woord bestond nog niet, maar dekt de lading van wat we doen: voortdurend inzetten op groei en evolutie. We helpen bedrijven met de verandering naar een digitaal businessmodel, door artikels te posten rond de thema’s ondernemen, innoveren, marketing en persoonlijk groeien.”

Mix bestaande woorden tot je bedrijfsnaam

De les die we daaruit kunnen trekken? Zoek woorden die passen bij de doelstelling van je bedrijf (tip: een bedrijfsconcept helpt) en probeer ze te combineren tot een krachtige bedrijfsnaam. Een techniek die werkt, zo bewijzen bijvoorbeeld ook Pinterest en Netflix.

Kan je wat hulp gebruiken bij het bedenken van een naam voor jouw zaak? Probeer dan zeker de brainstormtechniek ‘Mix & Match”.

Het verschil tussen een samenstelling of een porte-manteauwoord

In het Nederlands kun je heel wat woorden combineren tot iets nieuws. En dat op verschillende manieren:

  • Samenstellingen bestaan uit twee woorden die je combineert en aan elkaar schrijft, eventueel verbonden met een tussenklank. Goede voorbeelden zijn Coolblue, Hotmail en Wasbar.
  • Bij porte-manteauwoorden meng je bestaande woorden tot iets nieuws. Hier kan je vaak iets creatiever uit de hoek komen. Denk bijvoorbeeld aan brunch en glamping, maar ook Pinterest of… Bloovi.

Eenmaal je erop let zie je voortdurend dergelijke woorden en namen om je heen. We sluiten af met nog twee bedrijven die bestaande woorden herwerkten tot een nieuwe bedrijfsnaam.

Slagerij Meattime zorgt voor meer me-time

Slager Henk was al 19 jaar een vaste waarde in Mariakerke bij Gent, toen hij besefte dat hij moest meespringen op de kar van de e-commerce. Samen met zijn vrouw Liesbet bedacht hij Meattime, waar je online vlees kan bestellen. Het vlees kan je dan op eender welk moment oppikken uit een versbox. Liesbet: “Tijdens een brainstorm probeerden we samenstellingen uit met ‘meat’. De combinatie met me-time bleek perfect te passen, want Meattime levert meer me-time op. Bovendien beslist de klant zelf op welk tijdstip die de bestelling komt ophalen, los van onze openingsuren.”

 

Molenbike, een fietsbezorgdienst in Molenbeek

In 2016 lanceerde Antoine Struelens de coöperatieve fietsbezorgdienst Molenbike. Die vervoert voornamelijk lokale of biologische producten. De naam Molenbike kwam snel naar boven bij een brainstorm: “Molenbike verwijst naar onze vestiging in Molenbeek, naar fietsen en naar ‘molen’, iets dat ronddraait of circuleert. Daarin herkenden we zowel het wiel van onze fietsen als de circulaire economie waarin we actief zijn.” Het enige nadeel aan de makkelijk te onthouden naam? Dat mensen denken dat ze enkel in Molenbeek actief zijn en niet in heel Brussel.

 

Zelf ook een origineel naam voor je zaak bedenken? Probeer dan zeker onze brainstormtechnieken! Naam gevonden? Hier check je of de domeinnaam nog vrij is.

Is het webadres voor jouw idee nog vrij?

Verder lezen: