We werken vandaag aan onze website.

Wat is de ideale lengte voor een domeinnaam?

15 april 2022

Wie een website wil bouwen, heeft een domeinnaam nodig. Maar kies je voor een lange of een korte url? Vroeger was de regel eenvoudig: hoe korter, hoe beter. En toch zien we vandaag dat domeinnamen steeds langer worden. Hoe kan dat?
 

Korte domeinnamen zijn makkelijker te onthouden én je tikt ze sneller in de zoekbalk in. We trokken op onderzoek en zien drie redenen waarom lange domeinnamen aan populariteit winnen.

Reden 1: Er zijn heel wat nieuwe succesvolle extensies

De gemiddelde lengte van de domeinnaam wordt steeds langer doordat er een heleboel nieuwe extensies op de markt zijn. Vroeger bestond zo’n extensie uit twee à drie letters, .be bijvoorbeeld of .com. Met de komst van regiogebonden en andere extensies loopt dat cijfer aardig op. Denk bijvoorbeeld aan .vlaanderen en .brussels in eigen land en .amsterdam bij onze Noorderburen.

En wat blijkt? De langere extensies zijn bij gebruikers populairder dan hun afkortingen omdat ze herkenbaarder en makkelijker te onthouden zijn. Hier vind je een aantal tips voor het kiezen van de juiste extensie voor jouw domeinnaam.

Reden 2: We klikken meer en tikken minder

Wie vroeger een website bezocht opende een browser en tikte het webadres in de zoekbalk. Vandaag gebeurt dat veel minder. We geven een zoekopdracht in op Google en klikken door. Zeker op smartphones tikken we een webadres nog maar zelden in. Daardoor verdwijnt het grote voordeel van een korte domeinnaam. Veel belangrijker is dat de url helder beschrijft op welke website je precies terechtkomt. En dan ben je met een iets langere domeinnaam vaak beter af.

Reden 3: Leesbaarheid en herkenbaarheid

De herkenbaarheid van een webadres is vandaag belangrijker dan de lengte. Al wil dat niet zeggen dat lengte er helemaal niet meer toe doet. Vanzelfsprekend is een korte en catchy domeinnaam makkelijker te lezen en makkelijker te herkennen dan een lang exemplaar.

Wil je creatief omgaan met je domeinnaam en er voor zorgen dat deze natuurlijk en duidelijk overkomt, experimenteer dan eens met een semantische domeinnaam.

Conclusie: de lengte maakt niet uit

Zorg in de eerste plaats dat je domeinnaam vlot leesbaar en herkenbaar is. Kan dat kort? Des te beter. Maar als je meer tekens nodig hebt om je domeinnaam herkenbaar en leesbaar te houden dan is dat absoluut geen probleem. Kort is goed, maar herkenbaar is beter.

Extra tip. Speel je met verschillende varianten op je webadres? Registreer ze dan allemaal. Zo ben jij zeker dat niemand anders met jouw naam gaat lopen én weten je bezoekers je via verschillende wegen te vinden.


Heb je al een leuke naam voor je zaak? Controleer meteen of de domeinnaam nog vrij is.

Is het webadres voor jouw idee nog vrij?

Meer lezen