De favoriete websites van weerman Frank Deboosere

Zorgeloos online surfen en shoppen? Dat doe je op een website die eindigt op .be. We vroegen Frank Deboosere naar zijn vijf favoriete Belgische webadressen.

Weerman Frank Deboosere groeide op met zijn hoofd in de wolken. Op jeugdkamp, met vrienden na schooltijd of tijdens zijn burgerdienst… Altijd stond die ene vraag centraal: ‘Wat speelt er zich boven onze hoofden af?’ Geen wonder dat die ene vraag ook zijn vijf favoriete websites met elkaar verbindt. “Wetenschap toegankelijk maken, dat is waar het voor mij telkens weer om draait.”  

1. Kmi.be

“Als je wil weten welk weer het morgen wordt, neem dan eens een kijkje op kmi.be. De mensen van het KMI interpreteren complexe weermodellen en vertalen die in eenvoudige mensentaal. Daardoor ben je zeker dat de informatie op hun website altijd begrijpbaar en juist is. Maar, op de website van het Koninklijk Meteorologisch Instituut van België vind je nog veel meer. Zo kan je er de weercijfers voor alle Belgische steden en gemeenten opvragen. Denk aan de gemiddelde neerslag, het aantal uren zonneschijn, enzoverder. Te veel om op te noemen. Ook de nieuwsbrief en podcast zijn absolute aanraders.”

2. Frankdeboosere.be

“Sinds ik weerman ben, word ik dag in dag uit overstelpt met vragen. Eerst ging dat per brief, daarna via mail. Tot ik zo’n 16 jaar geleden besloot om al die vragen te bundelen op een centrale website. Vandaag vind je op frankdeboosere.be het antwoord op meer dan 250 vragen. Ik maak er een erezaak van om elke vraag zo helder mogelijk te beantwoorden en werk de antwoorden voortdurend bij. Daarnaast vind je op mijn website nog heel wat andere zaken: de doorkomsttijden van het ruimtestation ISS, een maandelijks overzicht met wat er aan de hemel te zien is, uitgebreide info over het klimaat in België. Zo’n beetje alles wat ik zelf interessant vind, vind je op mijn website terug."

3. Vmm.be

“Om het weerbericht voor te bereiden, bezoek ik dagelijks verschillende websites. De meeste daarvan zijn heel technisch en wetenschappelijk. Daarom is de website van de Vlaamse Milieumaatschappij zo’n verademing. Op vmm.be vind je informatie over de bodemkwaliteit, de stand van het grondwater of de riolering in je buurt. Veel mensen denken bijvoorbeeld dat het erg slecht gesteld is met de luchtkwaliteit in Vlaanderen. Maar wist je dat de luchtkwaliteit hier vandaag een pak beter is dan 30 jaar geleden?”

4. Volkssterrenwachten.be

“Ik kijk vaak naar boven. Zowel overdag als ‘s nachts. Ik ben dan ook kind aan huis bij de verschillende volkssterrenwachten. In Vlaanderen heb je er zes. Die zijn vrij toegankelijk voor iedereen. Voor enkele symbolische euro’s kan je er urenlang naar de hemel turen: sterrenstelsels, planeten, noem maar op. Op volkssterrenwachten.be vind je informatie en lespakketten, maar ook evenementen en initiatieven. Bekijk je de volgende maansverduistering bij een lekker ontbijt door één van de grote sterrenkijkers? Een echte aanrader voor wie even helemaal weg van de wereld wil zijn.”

5. Technopolis.be

“Als geboren en getogen Mechelaar ben ik wellicht bevooroordeeld, maar de website van Technopolis is één grote speeltuin voor wie meer over wetenschap wil weten. Technopolis.be speelt in op verwondering. Naast leuke filmpjes en proeven vind je er ook een antwoord op vragen als ‘Waarover dromen dieren?’ of ‘Wat gebeurt er als je voet slaapt?’ Fan van de website? Breng dan zeker ook het wetenschapsmuseum zelf een bezoekje. Je ziet er jonge kinderen de wereld ontdekken, maar evengoed verwonderde opa’s met pretoogjes bij al die gekke experimenten. Fantastisch hoe Technopolis kosten noch moeite spaart om wetenschappen dichter bij het grote publiek te brengen.”

© Sarina Mannaert

Wie is Frank Deboosere?

  • Maakte zijn debuut als weerman op 12 maart 1987
  • Ontving in 1997 de Wablieft-prijs voor 'klare taal'
  • Was van 1984 tot 2018 vrijwilliger bij Volkssterrenwacht Mira in Grimbergen

DNS Belgium levert veel inspanningen om het internet in België veilig te houden

  • We controleren de gegevens van iedereen die een .be wil kopen
  • We waarschuwen domeinnaamhouders als we verdachte zaken opmerken (phishing, malware, etc.)
  • In samenwerking met de FOD Economie halen we malafide websites binnen de 24 uur offline

Lees meer over onze inspanningen.

Veilig surfen? Bekijk de tips van onze experts.