Een domeinnaam is jouw unieke naam op internet. Het is als het ware jouw online adres, dat je kan gebruiken voor je website of je persoonlijke e-mailadres.
Jouw adres op het internet
Dankzij je adres weten anderen je te vinden en kan je gemakkelijk zeggen waar je woont. Beeld je maar eens in dat je aan iemand uit een andere stad moet uitleggen waar je woont, zonder dat er adressen bestaan.
Een domeinnaam doet hetzelfde voor je website. Jouw website heeft een ip-adres dat verwijst naar de fysieke plaats op server van het hostingbedrijf. Dat is een reeks cijfers die niemand wil onthouden. Je domeinnaam maakt dat een stuk gemakkelijker. Het domeinnaamsysteem (DNS) vertaalt het IP-adres naar een domeinnaam en vice versa.
Heb je inspiratie nodig om een goede naam te kiezen voor je zaak? Neem een kijkje op claimjeidee!
Domeinnaam en topleveldomein
Een domeinnaam bestaat uit twee delen:
- de eigenlijke domeinnaam bv. dnsbelgium
- het topleveldomein (of extensie), in ons geval .be
Er bestaan 2 soorten topleveldomeinen:
- Country code top level domain ( ccTLD ). Die verwijzen naar landen (.be voor België, .nl voor Nederland, .de voor Duitsland etc.).
- Generic top level domain ( gTLD ). Dit zijn generieke topleveldomeinen (zoals .com, .org, .net, .shop, .online, .pizza…).
De combinatie van een domeinnaam en een topleveldomein maakt dat jouw website perfect bereikbaar is en dat mensen je kunnen mailen op je persoonlijke mailadres.
-
Je eigen website
-
Je website beveiligen
- Hacking
- Hijacking
- Https vs. http
-
Andere toepassingen
- Een persoonlijk e-mailadres
- Intellectual property
- Redirect social media