Als je een domeinnaam gekozen en geregistreerd hebt, heb je uiteraard nog geen website of gepersonaliseerd e-mailadres. Daarvoor moet je eerst nog bij een hostingpartner langs, die verzorgt de hosting van je domeinnaam. Om je website online te krijgen, moet die opgeslagen worden op een  server  of computer die verbonden is met het internet. Een hostingleverancier verhuurt ruimte op zijn servers zodat je er je website op kwijt kan en die tegelijk ook op het internet komt.

Verschillende mogelijkheden:

  • Zelfbouwpakket: vele hostingbedrijven bieden een zelfbouwpakket aan, zoals SiteBuilder. Met klikken en verslepen stel je heel gemakkelijk een website samen uit de aangereikte bouwmodules.​
  • Content Management Systemen: je kiest uit een van de bestaande thema's de achtergrond en lay-out voor je website, voegt add-on modules toe voor bepaalde functies zoals het verzenden van een nieuwsbrief, en je site is klaar. Voortaan voeg je via invulformulieren heel eenvoudig nieuwe content toe, die meteen gepubliceerd wordt.
  • Een van de meest gebruikte CMS voor eenvoudige websites is WordPress.com. Je kan hier een gratis website aanmaken en je domeinnaam aan dit adres koppelen.
  • CMS-hosting: je hosting provider installeert, tegen betaling, een CMS op de serverruimte die je huurt en die instapklaar voor jou gemaakt wordt. Dit wordt gebruikt voor complexere websites, die meer rekenkracht nodig hebben, een of meerdere databases, enz.

Vaak gebruikte CMS-hosting zijn:

  • WordPress: gehoste WordPress geeft totale vrijheid van handelen en ook de mogelijkheid om reclame op je website te plaatsen
  • Drupal en Joomla: deze CMS worden onder andere gebruikt door organisaties die met verschillende soorten gebruikers werken.
  • Magento: start je webwinkel heel simpel op met dit kant-en-klare e-commerce systeem
  • Een website op maat: heb je specifieke behoeften, doe dan een beroep op een webontwikkelaar of webagentschap. Die richt voor jou een CMS in, aangepast aan je vereisten, of bouwt zelf een website volledig uit.

Domeinnamen zijn belangrijke uithangborden voor merken, organisaties en ondernemingen. Wie nu precies de rechten heeft op een bepaalde domeinnaam ligt niet altijd voor de hand.

In samenwerking met DNS Belgium publiceerde de federale overheid hierover een brochure, waarin je ontdekt hoe je als onderneming of KMO een domeinnaam kiest en je domeinnamen op een efficiënte manier beheert.

Dit interesseert je misschien ook: