Nieuws

Veilig online winkelen met deze 6 tips

21 november 2022

Online winkelen is stilaan ingeburgerd. Ook cybercriminelen beseffen dat, en zij verleggen hun werkterrein naar het internet. Hoe kan je veilig online kopen, zonder kater? Volg deze tips.

1  Werk enkel met websites die je kent

Het veiligste is nog altijd je aankopen verrichten bij vertrouwde adressen. Dus:

  • Tik zelf het adres in van de webwinkel in je browser in. Klik niet op een link in een mail tenzij je eerst je cursor over de link beweegt, zodat het achterliggend adres in een pop-up verschijnt.

Steeds vaker zie je advertenties die afkomstig lijken van een bekende webwinkel en waarin bekende Belgen producten aanprijzen. Ook op Facebook-pagina's. Klik er niet op!

  • Pas ook op voor advertenties bij de resultaten van de zoekmachine, te herkennen aan 'ADV' naast de link. Ook die zijn vaak misleidend.
  • Klik je toch een link in een mail of advertentie aan, controleer dan altijd de URL van de website waarheen je gevoerd wordt. Kijk goed naar het webadres in de adresbalk van je browser. Let op voor verkeerde spelling zoals AMAZ0N (een nul in plaats van een O), cooIblue (een hoofdletter I in plaats van een l), of een verkeerde domeinextensie (bol.net in plaats van bol.com bijvoorbeeld).

2  Onderzoek een nieuwe winkel

Vind je een artikel bij een nieuwe webwinkel, maar ben je niet zeker of die betrouwbaar is? Zet dan je speurneustalent aan het werk:

  • Een betrouwbare winkel vermeldt duidelijk contactgegevens, fysieke locatie, btw-nummer.
  • Bekijk ook de voorwaarden voor verzending en terugname van bestellingen.
  • Bezoek de social media-accounts van de zaak, en controleer de interactie met andere gebruikers
  • Controleer de reputatie van de winkel. Lees de reviews op de website, of voer de naam van de webwinkel in Google in, om eventuele negatieve commentaren te vinden.
  • Wanneer de webwinkel een keurmerk van BeCommerce (België en Luxemburg) of Stichting Thuiswinkel (Nederland) heeft, dan is dit een teken van betrouwbaarheid.

3  Geen slotje, geen aankoop

Een betrouwbare webwinkel zorgt ervoor dat jij in alle veiligheid kan aankopen, via een beveiligde https-verbinding.

  • Een https:// verbinding herken je aan het gesloten slot links naast de adresbalk.
  • Geef nooit vertrouwelijke gegevens in, zoals naam en wachtwoord,  op een website zonder beveiligde verbinding - en zeker en vast niet de gegevens van je kredietkaart!
  • Geef ook niet té veel gegevens, enkel dat wat de winkel nodig heeft om jou je pakje op te sturen - er is geen enkele reden waarom een webwinkel jouw rijksregisternummer zou vragen.

4  Verzorg ook aan jouw kant de veiligheid

Ook jij kan veel doen om het winkelen veiliger te maken:

  • Maak geen gebruik van onbeschermde publieke Wi-Fi netwerken in bijvoorbeeld coffeeshops. Anderen kunnen immers jouw communicatie afluisteren, en je mails of wachtwoorden onderscheppen.
  • Moet je toch gebruik maken van een publiek Wi-Fi netwerk, werk dan met een VPN (Virtual Private Network). Dat creëert een versleutelde verbinding tussen jouw computer en de VPN- server , een soort tunnel voor jouw internetverkeer.
  • Gebruik een sterk wachtwoord. Beter nog: werk met een wachtwoord-manager. Die creëert aparte, moeilijk te kraken wachtwoorden voor elke site die jij bezoekt. Je moet maar één keer het hoofdwachtwoord invullen op je desktop-browser, je smartphone of tablet, en de tool zal op elke site automatisch je inlog en wachtwoord invullen.
  • Zorg dat jouw computer altijd up-to-date is en installeer onmiddellijk beveiligingsupdates van je browser, mail- of andere programma's zodra zij uitkomen.
  • Geloof niet in sprookjes: producten die aangeboden worden aan on-ge-loof-lij-ke prijzen, zijn meestal ook ongelooflijk. Vergelijk de prijzen van het product met andere websites, en hoed je voor websites waar het product aan een bodemprijs aangeboden wordt. Wellicht is het product niet in voorraad, en is het enkel de bedoeling jouw gegevens in handen te krijgen.

5  Extra maatregelen om veilig te betalen

Betalen met een kredietkaart, heeft het voordeel dat jij in veel gevallen frauduleuze aanrekeningen op je kaart niet moet betalen. Nadeel is dat iedereen, die jouw kredietkaartnummer (en de veiligheidscode) kent, in jouw naam aankopen kan doen. Probeer volgende alternatieven:

  • Werk met een virtuele kredietkaart. Bij o.a. De Post kan je een tijdelijke kredietkaart aankopen, voor een bepaald bedrag. Of koop een betaalkaart voor webdiensten zoals iTunes, Amazon, YouTube enz. De webwinkel komt jouw echte kredietkaartgegevens nooit te weten.
  • Veel winkels hebben hun eigen app voor de smartphone. In de app kan je niet alleen winkelen, maar ook veilig betalen, zonder dat je naar de website moet surfen.
  • Apple Pay maakt voor elke aankoop een eenmalige authenticatiecode aan, zodat de webwinkel jouw kredietgegevens niet in zijn bezit krijgt. Ook Google Pay wordt bij vele webwinkels aanvaard, wanneer je mobiel surft.
  • Werk je toch met je kredietkaart, wacht dan niet tot je maandelijkse afrekening, maar volg regelmatig (wekelijks) op welke betalingen er van je rekening geboekt worden.

6  En wat als het fout gaat?

Soms kan het toch mislopen. Je hebt een pakje besteld en betaald, maar nooit ontvangen. Wat nu?

  • Bewaar alle orderbevestigingen op een centrale plek. Wanneer het fout loopt, heb je die gegevens nodig om bijvoorbeeld de zaak door jouw kredietkaartmaatschappij te laten onderzoeken.
  • Contacteer de webwinkel en leg je klacht voor. Krijg je niet meteen reactie op je e-mail, neem dan telefonisch contact op - een persoonlijk gesprek helpt altijd. Wat druk uitoefenen door via de sociale media je beklag te doen, raden wij je niet aan - tenzij uit de tijdlijn van de webwinkel blijkt dat hij inderdaad klachten via deze weg behandelt. Hou het in elk geval netjes, een scheldpartij helpt niemand vooruit! .
  • Ben je op een valse verkoper gevallen, dien klacht in. De adressen vind je hier.
  • Laat ook een review achter op de website, om andere gebruikers te waarschuwen.

Een gezonde dosis wantrouwen bij het online winkelen kan geen kwaad. Maar laat dat je plezier bij het online winkelen niet vergallen. Happy shopping!

Met dit artikel ondersteunen wij de Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen van de Verenigde Naties.