Zorgeloos online surfen en shoppen? Dat doe je op een website die eindigt op .be. We vroegen Lieven De Schamphelaere, erevoorzitter van Natuurpunt, naar zijn vijf favoriete Belgische webadressen.
Op z’n elfde stuurde z’n moeder hem op kamp met de Jeugdbond voor Natuur en Milieu. Sindsdien is de liefde voor de natuur van Lieven De Schamphelaere alleen maar gegroeid. Na jarenlang vrijwilligerswerk bij Natuurpunt ging hij er in 2007 als voorzitter aan de slag. Vandaag is hij erevoorzitter van de natuurorganisatie. Wat zijn favoriete websites met elkaar verbindt? De natuur, natuurlijk.
1. Waarnemingen.be
“Waarnemingen.be is uitstekende website voor wie meer over de eigen, lokale natuur wil weten. Hier vind je een overzicht van inheemse planten en dieren: van vogels en vlinders tot mossen en planten. Bovendien is de database publiek toegankelijk. Dat houdt in dat iedereen via de app ObsIdentify eenvoudig zélf planten en dieren kan fotograferen en doorsturen met de smartphone of tablet. Vervolgens vertelt de app je om welke soort het precies gaat. Het aanbod aan informatie is overweldigend. Je kan je eigen waarnemingen bekijken, maar ook grasduinen in de bijdragen van anderen. Tip: maak een eigen profiel aan om optimaal van alle functies gebruik te kunnen maken.”
Hier kan je ObsIdentify voor smartphone downloaden:
2. Natuurpunt.be
“Hoewel je online heel wat informatie kan vinden, gaat er natuurlijk niets boven écht de natuur in te trekken. Op natuurpunt.be kan je terecht voor wandelkaarten, boeken, gidsen, kijkers, workshops, … Kortom alles wat je nodig hebt om de natuur zelf te beleven. Bezoek ook zeker de website van je lokale afdeling. Natuurpunt is altijd op zoek naar leden en vrijwilligers die de lokale natuurgebieden mee helpen onderhouden.”
3. Valkenvooriedereen.be
“Live natuurcamera’s staan in België nog in de kinderschoenen, maar toch is valkenvooriedereen.be een echte aanrader. De website registreert non-stop het reilen en zeilen in een aantal valkennesten. Het is enorm rustgevend. Er gebeurt nooit veel, maar altijd wel iets: een prooi wordt binnengebracht, jongen worden gevoed, … Ook op 'Beleef de lente' van vogelbescherming.nl kan je het nest van verschillende vogelsoorten volgen. Heb je de smaak te pakken? Op de Nederlandse website grauwekiekendief.nl gaan ze nog een stap verder. Je kan er verschillende vogels live volgen tijdens hun jaarlijkse trek naar het Zuiden. Bijzonder leerrijk!”
4. Onzenatuur.be
“Documentairemakers trekken al snel buiten Europa om de mooiste plaatjes te schieten. Maar ook in eigen land valt er wondermooie natuur te ontdekken: everzwijnen, wolven, vissen. Daarom pakt Hotel Hungaria, in samenwerking met onder andere Natuurpunt, dit najaar uit met een echte bioscoopfilm: ‘Onze Natuur, De Film’. De website onzenatuur.be is een verlengstuk van die documentaire. Naast verbluffend beeldmateriaal vind je er ook verrassende en boeiende informatie over de Belgische natuur: ‘Vallen eekhoorns nooit uit een boom?’, ‘7x wandelen tussen de fruitbloesems’ of ‘ Een mini-vijver in 10 simpele stappen’ zijn enkele van de tientallen artikels op deze website.”
Bekijk hier de trailer van ‘Onze Natuur, De Film’:
5. Velt.be
“Velt is een vereniging die gezond leven promoot, op het ritme van de seizoenen en met respect voor de natuur. Aan hun website, velt.be, is ook een webshop verbonden. Je vindt er heel wat boeken die je helpen om de natuur in je tuin te brengen. Ben je al overtuigd van biologisch tuinieren? Dan raad ik je aan om ecoflora.be een bezoekje te brengen. Je vindt er biologisch geteelde planten, zaden en bloembollen. Dat zijn planten die niet uit de natuur werden gehaald, maar geteeld zijn bij een lokale kweker.”
Wie is Lieven de Schamphelaere?
- Voormalig voorzitter en huidig ere-voorzitter van Natuurpunt
- Dagelijkse leiding over Triakon, een digitale drukkerij
- Mede-eigenaar van Honsem Traditional Fruits
DNS Belgium levert veel inspanningen om het internet in België veilig te houden
- We controleren de gegevens van iedereen die een .be wil kopen
- We waarschuwen domeinnaamhouders als we verdachte zaken opmerken (phishing, malware, etc.)
- In samenwerking met de FOD Economie halen we malafide websites binnen de 24 uur offline
Surf jij veilig online? Doe de test!
Veilig surfen? Bekijk de tips van onze experts.
-
Hoe weet ik of een webshop veilig is?
We kopen allemaal wel eens iets online, maar hoe weet ik of een webshop te vertrouwen is? Onze expert Kathleen geeft 4 vragen die je jezelf kan stellen. -
Hoe kan ik zien welk bedrijf achter een webshop zit?
Online vind je honderden, duizenden webshops. Natuurlijk wil jij zeker zijn dat je op een veilige webshop koopt. Hoe weet je nu wie achter een webshop zit? -
Hoe herken ik onbetrouwbare e-mails en sms'en?
Je krijgt een e-mail of een sms’je, maar je weet niet goed of je het wel helemaal kan vertrouwen. In deze video legt onze expert uit waar je op moet letten.