Mijn gegevens werden gestolen online. Wat kan ik doen?

Expert aan het woord

In ‘Expert aan het woord’ beantwoordt een specialist van DNS Belgium een concrete vraag rond veilig internetgebruik. In dit artikel: “Mijn gegevens werden gestolen online. Wat kan ik doen?”

Krijg je plots meer dan gewoonlijk ongewenste e-mails, sms’en en telefoonoproepen? Wees dan extra voorzichtig.

DNS expert Kathleen

Hoe gaan criminelen te werk?

In de meeste gevallen kan je met een gerust hart jouw gegevens (naam, e-mailadres, telefoonnummer, …) delen op webshops, een forum, Facebook, Whatsapp, ….

Maar, let op.

Wanneer criminelen ‘inbreken’ op een website waar jij je gegevens hebt gedeeld, kan dat nare gevolgen hebben. De gestolen gegevens worden dan vaak doorverkocht aan andere cybercriminelen, die ze vervolgens gebruiken om je met phishing te belagen. Dit wil zeggen dat ze jouw telefoonnummer of e-mailadres met bijvoorbeeld misleidende mailtjes bestoken.

Die misleidende mailtjes zijn vaak pogingen om belangrijke gegevens (zoals je postadres of bankgegevens) te ontfutselen, of een manier om ook al je contactpersonen te belagen met frauduleuze berichten.

Wat kan je doen?

Krijg je plots meer dan gewoonlijk ongewenste e-mails, sms’en en telefoonoproepen? Dan is de kans groot dat cybercriminelen over jouw gegevens beschikken. Via Safe on Web kan je controleren of jouw gegevens daadwerkelijk gestolen werden.

Duiken jouw gegevens op in zo’n lijst?

  • Pas eerst en vooral al je paswoorden aan. Je zal nog steeds vervelende e-mails blijven krijgen, maar je bent nu wel zeker dat niemand de gelekte gegevens kan gebruiken om in te loggen op jouw accounts.
  • Maak altijd melding bij je lokale politie (zie kaderstuk).

Waar kan ik internetmisbruik melden?

Na een confrontatie met internetmisbruik is het aan te raden om je tot de FOD Economie of  je lokaal politiekantoor te wenden:

  • Met een klacht gerelateerd aan online handelspraktijken kan je terecht bij de FOD Economie. Dat kan wanneer je bijvoorbeeld denkt dat je consumentenrechten geschonden worden bij aan- of verkopen op het internet. Ook in het geval van spam en fraude bij merken of producten dien je best een klacht in bij deze overheidsdienst via het meldpunt.
  • Andere online misdrijven die strafrechtelijk vervolgd kunnen worden (bijvoorbeeld ICT-criminaliteit zoals phishing, hacking en identiteitsdiefstal) geef je aan bij je lokale politie. Zij nemen de zaak verder op en indien er een onderzoek komt, voert de RCCU of de FCCU dit uit.

Lees ook onze andere tips