Op Safer Internet Day (7 februari 2023) lanceerde de VRT in samenwerking met Mediawijs, DNS Belgium, Digital for Youth en de Cyber Security Coalition, de EDUbox Cybersecurity.
Gratis lesmateriaal
De gratis EDUbox Cybersecurity bevat lesmateriaal voor leerlingen uit het secundair onderwijs. Met stukjes theorie, video’s, interactieve oefeningen en opdrachten kunnen leerlingen in groepjes zelfstandig aan de slag rond online veiligheid.
Het lespakket leert jongeren alert zijn voor online bedrog. Foefjes waarmee persoonlijke gegevens gestolen worden, hackers die paswoorden kraken en meer: we leren jongeren onveilige situaties herkennen.
- EDUbox bestellen? Dat kan via de website van de VRT.
-
EDUbox gebruiken? Eenvoudig: in de box vind je een handleiding voor leerkrachten met extra informatie en voorstellen tot differentiatie.
-
EDUbox en français? Bien sûr, de box bestaat ook in het Frans.
In het hoofd van een hacker
De digitale samenleving brengt zeker een pak voordelen met zich mee. Voor jongeren zijn sociale media, online shoppen en gamen, payconiqen, videobellen, op elk moment van de dag je favoriete series en muziek streamen een evidentie geworden. Tegelijk blijkt hun kennis over digitale tools eerder beperkt.
En dat maakt hen ook kwetsbaar voor cybercriminelen. Voor hen zijn nonchalante gebruikers of mensen met een beperkte digitale kennis een gedroomd doelwit. Daarom zijn jongeren zich beter bewust van de risico’s van een geconnecteerd leven. We leren hen om zich te wapenen tegen cybercriminaliteit.
De EDUbox informeert jongeren en zorgt ervoor dat ze zichzelf goed beschermen online. Ze krijgen inkijk in de trukendoos van een hacker en kruipen in de huid van een ethisch hacker. Door op die manier naar de digitale samenleving te kijken, krijgen ze meer aandacht voor hun eigen veiligheid.
De EDUbox praktisch
De EDUbox Cybersecurity komt in drie vormen: een fysieke doos, een interactieve website of een downloadbare pdf. Hij bevat lesmateriaal in vijf delen die je als leerkracht in maximum twee lesuren met je leerlingen kan doorlopen.
-
In deel 1 worden leerlingen zich bewust van hun digitale voetafdruk en wat er online over hen te vinden is. Ze krijgen inzicht in de methodes van hackers.
-
In deel 2 leren ze van ethisch hacker Inti De Ceukelaire te denken als een hacker, met de bedoeling hen in de toekomst te snel af te zijn.
-
In deel 3 gaan leerlingen in een fictieve omgeving als echte hackers op zoek naar gaten in een systeem. Ze leren het systeem ook adequaat te beveiligen.
-
In deel 4 komen experten aan het woord die van cybersecurity hun beroep hebben gemaakt.
-
In deel 5 tot slot krijgen de leerlingen nog extra materiaal over het thema.
De EDUbox richt zich tot leerlingen van het secundaire onderwijs en is uiterst geschikt voor zelfstandig groepswerk.
Influencers en cybersecurity
-
Hackman: cybersecurity voor jongeren
Veilig online = goede wachtwoorden gebruiken, bankgegevens niet zomaar delen en voorzichtig zijn met berichtjes of mails van afzenders die je niet kent.